„Discurs” despre Discursuri!

Un discurs bun deobicei reprezintă o combinație a mai mult tipuri de discursuri , însă uneori vorbitorii sunt nevoiți să facă discursuri  fixe.

-Discursul motivațional

Puțini oameni au reușit să mă convingă să fac ceva prin discursuri ,  insă au fost și excepții . Discursul motivațional este unul dintre cele mai complexe, dar este și unul pe care orice vorbitor ar trebui să îl stăpînească într-o oarecare măsură. Într-un discurs motivațional există două elemente foarte importante tu și ceilalți pe care trebuie să ii motivezi. Nu sunt adeptul ideii că trebuie să te axezi foarte mult pe experiența proprie pentru a motiva deoarece demulte ori publicul o să te vadă egoist și mulțumit de sine, dar nu poți exclude acest element pentru că este fundamentul motivării.

Un discurs motivațional nu necesită să fie unul prea complex ,dar trebuie să fie de nivelul publicului: nici mai mult -nici mai puțin, găsești acest echilibru atunci cînd îți cunoști audiența și mai ales atunci cînd depui efort  să o înțelegi. Dezvoltă puține idei în cadrul discursului și aceste idei trebuie să fie bazate pe necesitățile publicului. Elementele de motivare trebuie să provină de la vorbitor și aici nimeni nu ar trebui să caute ceva din afară , pentru că iși va pierde din autenticitate și stil.

– Discursul inspirațional

Deși mulți încearcă să elimine orice diferență dintre un discurs inspirațional și unul motivațional ,pentru mine mereu va exista o diferență vizibilă dintre aceste discursuri , cel puțin datorita unor scopuri pînă la urmă diferite și datorită unei modalități diferite de ascultare.

Discursul inspirațional este acela care trebuie să țină mereu publicul în suspans , inspirația e mai mult decît motivație , aici este bine ca vorbitorul să vină cu multe exemple din viața proprie , istorioare de succes sau de eșec, să vină cu mai multe idealuri  și să promoveye valori ce uneori depășesc marginile viziunii unui om obișnuit. Inspirația poate provaca ulterior și motivație , iar  vorbitorul trebuie să aibă grijă ca să implice cît mai mult publicul în discursul său.

-Discursul Informațional

Cifre, date concrete ,personalități , subiecte fixe , idei prestabilite , acest discurs este probabil cel mai organizat dintre toate și necesită nu doar tehnică în domeniul oratoriei , dar și  o pregătire bună în domeniu ,  este foarte important ca publicul să nu sesizeze greșeli ce ar putea fi făcute de vorbitor și mai bine este ca ele să lipsească cu desvărșire.Nivelul de pregătire al vorbitrului trebuie să fie direct proporțional cu  nivelul de cunoștințe al publicului.

Discursul informațional deobicei cere și materiale suplimentare dar și o abordare serioasă, uneori publicul ar putea să nu înțeleagă abaterile de la temă și uneori ar putea să nu tolereze glumele , deși aici din nou depinde de componența publicului,  pentru crearea momentelor clasice de destindere mentală și emoțională este nevoie de mai multă precauție față de celelalte tipuri de discursuri.

-Discursul autobiografic

Aproape fiecare vorbitor în momentul în care are de pregătit un discurs autobiografic are impresia că acesta va fi cel mai ușor și mai simplu discurs din cariera sa de orator, această impresie deobicei persistă pînă la momentul în care vorbitorul este în fața audienței, apoi demulte ori se produce acel moment în care nu știi ce să alegi pentru discursul tău, mai ales că ai o viață în spate și demulte ori nu zici în discursul tău ceea ce tu cu adevărat ai considerat.

Un astfel de discurs trebuie pregătit de cevs timp și mai ales trebuie să faci o listă cu aceea ce trebuie să zici. Cît de straniu nu ar părea însă acest discurs necesită sa fie pregătit de acasa și repetat de cîteva ori.De multe ori publicul ar putea să nu fie interesat de realizările tale de scopurile tale deaceea trebuie să ai pregătite anumite elemente de atragre și implicare a publicului(întrebări , glume comparații cucineva din audiență).

Aici nu am găsit un video care să fie și general și particular și suficient de bun, probabil discursul autobiografic ar trebui sa se asemene în primul rîbd cu personalitatea noastră.

-Discursul umoristic

Orice discurs poate să conțină momente umoristice ,dar atunci cînd ia nevoie să faci un discurs strict umoristic, acest discurs este creat special pentru cei ce au simțul umorului bine dezvoltat , iar atunci cînd necesita sa fie pregătit mai este nevoie și de o doză bună de actorism.   Umorul este mai mult un talent insă și el trebuie prelucrat, denulte ori unii oameni reușesc să glumeasca mult mai reușit imporivizînd pe loc decît pregătindu-se acasă, pentru că noi chiar nu știm cum va primi publicul o glumă sau alta și în cele din urmă se poate porni procesul de demotivare.Discursul umoristic necesită în primul rînd entuyiasm , încredre și energie pozitivă , aceste elemente ar putea salva un orator de la un eventual eșec, însă umorul rămîine a fi subiectiv de aceea cînd pregătim un discurs niciodată nu putem fi siguri de reușita acestuia , deaceea rămîne să credem în charisma și energia pozitivă pe care noi o avem.

Despre discursul fulger găsiți informație aici :https://valeriudragalin.wordpress.com/2011/11/06/discursul-fulger/

iar aici despre discursul parodie :https://valeriudragalin.wordpress.com/2012/09/08/9-definitii-discursul-parodie-clubul-oratorilor-chisinau/

Deși lumea oratoriei conține numeroase tipuri de discursuri, în opinia mea discursurile de mai sus sunt cele mai utilizate și probabil o combinație reușită între ele ar crea un discurs complex și foarte reușit.

Succes și motivație!

Anunțuri

O părere la “„Discurs” despre Discursuri!

  1. Pingback: Cum îți pregătești un discurs? | Valeriu Drăgălin

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s