Cum îți pregătești un discurs?

De multe ori încurcăm pregătirea unui discurs cu structurarea acestuia ( care desigur că este o parte a pregătirii dar nu  o reprezintă integral). Personal înainte de prezentări  încerc să mă gîndesc cît mai des la el , iar ideile ce îmi vin le scriu , indifernt de timp sau oră . Ulterior din acea multitudine de idei ( uneori însă poate să existe doar una) încerc să îmi imaginez cum va arăta acest discurs . Acest lucru ajută mult la identificarea ideilor de bază din discursul tău , va face mult mai simplă redarea lui.

Structura discursului

În mod normal este vorba de o structură simplă – Introducere , Cuprins ( Corpul Discursului) și desigur Încheierea.  Întrebarea este – ce includem în fiecare compartiment?!

  • În funcție de discurs în introducere putem include cîteva istorioare mici , diferire date statistice ( ele deobicei acapără atenția publicului și este preferabil să înceapă cu „știați că …”) , se poate de inclus diferite întrebări adresate publicului , se poate de început cu un citat ( deși mie nu îmi place așa un format el este deobicei efectiv) . Principiul de bază al introducerii este ca ea trebuie să fie suficient de atrăgătoare pentru public , dar să dezvăluie foarte puțin din conținutul discursului ( exact ca o domnișoară ce se respectă).
  • Cuprinsul poate fi la rîndul său structurat, pentru mine în cuprins trebuie să existe cel puțin 3 părți .În două părți îți expui ideile pe care le ai , iar în cel puțin una abordezi un subiect diferit ce are legătură doar tangențial cu tema abordată    (glume , istorioară , dacă nu ai folosit-o în introducere ) . Cuprinsul doebicei trebuie să rămână la discreția vorbitorului , fiecare îl acordează după personalitatea lui.
  • Încheierea discursului deobicei trebuie să fie memorabilă , deaceea concluzia nu e deajuns. Aici trebuie să existe un element genial , o frază , un citat, o întrebare ce va reda toată intensitatea discursului , dar , cel mai important, să provoace oamenii să discute și să gîndească asupra subiectului abordat de tine . ( Deseori discursurile memorabile se creează în încheiere , dar devin memorabile după prezentare)

 

 

vezi :  Tipuri de discurs  &  Ghidul unui orator 

Anunțuri

O părere la “Cum îți pregătești un discurs?

  1. Atunci cand tii discursul e important sa ai incredere in tine si sa nu te focusezi pe text, ci pe informatiile pe care vrei sa le comunici. Vei gasi cuvintele potrivite

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s