Revoluțiile se fac prin idei și prin oratorie. Caracteristicile Oratorice ale liderilor revoluției franceze (1789) și a liderilor bolșevici de la începutul secolului XX.

  Russia_Lenin_Speech1Orice revoluție se bazează pe susținerea maselor, problema e că această susținere trebuia cumva de căpătat. Înafară de ideile pe care le promovau era necesară și o legătură directă între lideri și ceilalți. În articolul de față o să vorbesc mai mult despre liderii bolșevici, din cauza că ascensiunea lor chiar se datorează enorm de mult discursurilor pe care le aveau liderii lor în fața maselor.

Mai întîi totuși o să încep cu reprezentanți din revoluția franceza promotori a valorilor democratice:

Revoluția franceză a fost una sîngeroasă și cu siguranță nu a avut un caracter liberal ,pacifist ș.a

 

O să menționez la început pe Nicolas de Condorcet – unul din liderii și ideologii girondinilor , se zice că adepții girondinilor îl zeificau pe acesta în timpul pledoriilor sale.

Totuși din punctul de vedere al oratoriei iacobinii rămân a fi mult mai interesanți.

 

imagesMaximillien de Robespierre –  după ce l-a ascultat vorbind în public , un alt mare revoluționar francez și orator excepțional Mirabeau zicea : „ Acest om știe ceva . El crede în fiecare cuvînt pe care îl rostește”. Ca vorbitor îl caracteriza o poziție fixă , o privire cruntă. Straniu e că deobicei discursurile sale erau prea lungi , uneori prea plictisitoare (cel puțin față de a le lui Marat sau Danton) însă  ideile sale mereu găseau o susținere mare din partea maselor , chiar mai mare decît o aveau colegii lui. Se zici ca caraterul sau de tiran și dictator se putea vedea din discursul său ,dar valoarea pe care o punea în cuvinte făcea ca acest element să fie uitat. El poate nu era iubit de mulțime , dar era respectat  de adepți.

 

 • Poziție stabilă în fața audienței
 • Puțină mișcare , gesticulație limitată.
 • Multe pauze
 • Își încheia discursurile brusc ( pe cînd marat sau Danton adorau ovațiile maselor)

 

images (1)Georges Jacques Danton – A fost cunoscut în primul rînd datorită talentului său oratoric. Mai este numit oratorul înflăcărat al revoluției franceze. Discursurile sale se deosebeau prin simplitate ,dar și prin utilizarea unei dicții corecte . Danton a fost un alt tip de orator pentru timpul său , discursurile sale nu aveau un caracter literar , filozofic sau ideologic – folosea o vorbire simplă-burgheză(ceva nou pentru acele timpuri). Danton nu își scria discursurile  – mereu improviza . Dacă Mirabeau și Robespierre mereu își scriau discursurile uneori chiar unul la altul , Danton nu făcea aproape niciodată asta , probabil de aia și avea o priză bună la mase.

 • Voce plăcută
 • Interacțiune cu masele
 • Vorbire simplă
 • Improvizare., improvizare și încă odată improvizare.

 

Jean-Paul Marat – una dintre cele mai controversate figuri a revoluției. Datorită discursurilor sale , dar și datorită ziarului pe care îl avea – era numit „Prietenul Poporului” –  Discursurile lui Marat erau o chemare înflăcărată spre acțiune , spre schimbări … Un om ce des vorbea din mijlocul mulțumii , gesticula mult , poate excesiv de mult și mereu vorbea din emoție – era un om de al lor , de al mulțimii!

 • Vorbire rapidă
 • Gesticulație rapidă
 • Interacțiune cu masele , vorbire liberă
 • Acorda întrebări celor din public
 • Aproape toate discursurile sale erau agresive sau critice.

 

Revoluționarii bolșevici se caracterizau cu o apropiere foarte mare între ideologie și discursurile lor . Probabil că ceea că toți promovau aceeași idee a și a avut ca efect succesul revoluției și a comunismului.

 

ybKkrwYEWRgYakov Sverdlov – probabil puțini îl cunosc , totuși  deși a viețuit doar 34 de ani , el este faimos pentru numeroasele sale crime ( fiind adesea asemănat cu Hitler – denumit și cel mai sîngeros dintre bolșevici după Stalin) și pentru discursurile sale de tînăr înflăcărat ( unde din nou este adesea asemănat cu Hitler) . Oratorul de Foc Sverdlov  avea lîngă el probabil cei mai fanatici bolșevici, totuși avea o voce , calmă liniștită , niciodată nu vorbea în fața a unor mase importante de oameni( defapt încerca să le evite preferînd să vorbească în fața a mai puțin de 500 persoane) , dar la capitolul de dobîndire a unor noi susținători aproape mereu îi depășea pe Lenin și Trotsky , totuși oratorul de foc nu putea fi „ de foc” dacă nu avea discursuri înflăcărate – discursurile de la Tribună ale lui Sverdlov puteau aprinde orice „ inimă bolșevică”

 • Poziție deschisă față de public, cu alură de om inteligent (dealtfel el și era inteligent)
 • Gesticulație puțină , dar fiecare gest avea o însemnătate și avea un efect uriaș pentru discus.
 • Vorbire lină ce denotă încredere, dar uneori la tribună prezenta în sine o adevărată explozie emoțională
 • Pauze rare , dar destul de lungi.

 

images (2)Leon Trotsky – o figură enigmatică , el avea unele deficiențe ale vorbirii , dar totuși principalul ideolog comunist nu își putea „vinde ” ideile dacă nu ar fi fost un vorbitor bun, iar el nu era bun ci foarte bun. Nu era un vorbitor foarte apropiat de mase și totuși avea o priză bună la public. Succesul lui ca orator s-a întors și contra lui , demulte ori adversarii politici inclusiv dintre bolșevici îl luau în de rîs pe Trotsky , chiar a apărut și o frază neplăcută pentru el „ Piz…i kak Trotsky” , totuși această reacție o aveau reprezentanții mai puțini culți a bolșevicilor, care deseori au servit o problema pentru Trotsky întru realizarea idealurilor sale socialiste.

 • Utilizarea multor sofisme
 • Întrebări retorice
 • Deseori vorbea așezat pe scaun , sau întrerupea alți vorbitor , uneori o întrerupere de a lui putea să dureze și 30-40 min.
 • Gesticula puțin.
 • Vorbea rar ca să nu i se observe unele defecte de vorbire
 • Voce monotonă
 • Chiar și discursurile sale improvizate aveau o structură și o logică bine definită.

 

PS: Un discurs de a lui se poate de descărcat de aici.

 

Felix Dzerzhinsky – un alt ideolog și unul dintre cei mai fideli urmași ai lui Lenin. El aveao calitate diferita de a multor alți bolșevici – umanismul , era apropiat de oameni , discuta cu ei … dorea sa le asculte întrebările , pe care și le nota undeva. Calitățile sale morale superioare a altor lideri erau apreciate de oamenii simpli, muncitori/ țărani … se zice ca în discursurile sale el putea să îi convingă și pe ofițerii țariști și pe profesori că proletariatul/ comunismul este cea mai bună soluțe pentru  o Rusie rănită. O altă calitate a lui : credea foarte mult în ceea ce zice( este un fel de Marat al bolșevicilor)

 • Colecta întrebări de la oameni la care răspundea în discursul ce urma
 • Adresa întrebări la care tot el răspundea
 • Vorbea calm , voce moale , deși era un om citit încerca să folosească combinații de cuvinte simple ( din nefericire nu mereu îi reușea )

 

200px-Frunze-mikhailMihail Frunze (Frunză) – Comandantul Suprem al Armatei Roșii , este de origine română și este faimos mai mult pentru victoriile sale : contra lui Kolceak (și el de origine român) și Vranghel ( printre principalii lideri ai albilor) , contra anarhistului Mahno și contra naționalistului ucrainean Petliura. Totuși în afară de conducător militar el a fost și un revoluționar de excepție. Înafară de revoluțiile din Rusia din anii 1905 și 1917 a participat indirect și la Războiul de Independență al Turciei ( astfel la moment Generalul Frunze are un monument ridicat la Istanbul). Despre calitățile sale oratorice se știe mai puțin deorece toți erau obișnuiți să îl vadă mai des pe câmpul de luptă. Însă a fost conducătorul a numeroase greve încă din 1905 , deci a fost nevoit să apară și în fața mulțimii nu doar a soldaților.

 • Vorbea rar
 • Se mișca cu pași mari și înceți direcția stânga-dreapta și invers
 • Avea o voce plăcută, care denota multă încredere
 • În fața soldaților vorbea tare și încrezut
 • Discursurile sale nu aveau un caracter ofensiv față de dușmani , mai degrabă el evidenția ideile pentru ce ei se luptă acum la moment.

 

Lenin_CLVladimir Ilici Lenin (Ulianov) – probabil principalul personaj ce a dus la victoria bolșevicilor. Nu era un orator cu multe calități, dar era un lider înnăscut. În realitate Lenin a avuto viață de lux , a călătorit mult și a învățat multe. Chiar dacă mulți ar putea sa mă critice  pentru această afirmație , totuși Lenin a fost un adevărat geniu. Mai puțin este cunoscut  faptul că Lenin nu îl agrea pe Stalin și nu îl dorea în fruntea noului stat sovietic. Deși mulți ar putea crede că discursurile lui Lenin aveau un caracter haotic , nu este chiar așa… El își pregătea mult timp discursurile , ba chiar utiliza cîteva tehnici specifica de manipulare și transmitere a ideilor. Cel mai des Lenin folosea o tehnica simplă : în fraze consecutive utiliza sinonime a unui cuvânt, practic repetînd aceeași idee în câteva fraze , acest exercițiu are un efect foarte bun asupra subconștientului uman , probabil ca liderul bolșevic știa asta. Principalul exercițiu folosit de el a fost simplificarea : astfel pentru orice idee  scrisă cu cu cuvinte complexe și inaccesbile pentru bolșevicii/oamenii de rând Lenin găsea o alternativă – asta nu înseamnă că o persoană ce a călătorit toată europa avea un limbaj vulgar, el doar și-l modifica în dependență de publicul său. B.Kazanschi zicea despre discursurile lui Lenin : „ Discursul său se luptă cu ascultătorul , provocând ascultătorul la acțiune …”

 • Utilizarea sinonimelor și repetare a unei idei de nenumărate ori într-un discurs
 • Întrebări către mase
 • Vorbire rapidă(unii zic că vorbea rapid pentru a ascunde un defect de vorbire , doar că folosea un exercițiu exact opus lui Trptsky) dar cu pauze de lungă durată
  • Deși exercițiile sale nu par speciale, nu par complicate – toate discursurile sale sunt învingătoare.
  • Fraze scurte.
  • Mișcare instabilă (uneori agitată , alteori lipsea )

 

 

Stalin1902Iosif Stalin – se deoseabea foarte mult de Lenin , probabil de aia el și Sverdlov erau mai mult în disgrația liderului bolșevic. Folosea metode de vorbire asemănătoare cu ale lui Lenin: utilizarea de sinonime , dar mai ales repetarea continuă a unor combinații de cuvinte : „После того, как дана правильная линия, после того, как дано правильное решение вопроса ( După ce a fost stabilită direcția corectă , după ce , a fost găsită soluția corectă …)” – defapt combinația de soluție corectă și direcție corectă era foarte des utilizată de Stalin până a acapara puterea , dar și după … Un alt exercițiu învățat de Stalin încă din tinerețe este utilizarea unor fraze lungi la începutul discursului și la sfîrșitul acestuia… cuprinsul fiind din propoziții simple și accesibile. O altă calitate a discursurilor sale este aceea ca încă din tinerețe arătau tiranul ce se ascude în personalitatea sa ( deși ceilalți lideri comuniști nu mereu îl agreau totuși el avea o influență prea mare) Stalin ca orator aminește puțin de Robespierre.

 • Utilizarea enumerărilor ( „În primul rînd… , în al doilea rînd …, în al treilea rînd …”)
 • Întrebări la care tot el venea cu un răspuns
 • Nu îi plăcea să vorbeasca în fața unei mulțimi galagioase ( pe cînd Sverdlov sau Lenin se descurcau în așa situație)
 • Se impunea în discursuri datorită statutului său.

 

 

 

Dacă liderii iacobini și-au pierdut viața în perioada anilor 1793-1795, nici liderii bolșevici nu au avut o soartă mai fericită după revoluție : Sverdlov și-a pierdut viața în 1919 , iar restul cu excepția lui Stalin desigur , nu au ajuns până în primăvara anului 1927, fiecare din ei avînd parte de o moarte cel puțin controversată ( dealtfel și iacobinii la fel) – dar asta deja nu are legătura cu abilitățile lor oratorice.

Dintre materialele utilizate : http://artofmanliness.com ,http://rithelp.ru , Serghei Iarov „ Retorica Marilor Lideri”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s