Axiologia vorbirii în public ( Piramida valorilor)

piramida valorilor1-2.Cuvântul este fundamentul a tot ceea înseamna vorbire , fiecare cuvânt are locul lui și necesită să fie utilizat cu atenție. Cuvinte utilizate corect au ca efect întruchiparea ideii, Idea face discursul sau prezentarea să fie vie , să fie un original – nu o copie.

3. Timpul …e la fel de important în discurs cum este și în viața.

4-5-6. Mișcarea, privirea , gesticulația … împreună formează cea mai mare parte din ceea ce numim : tehnica oratorului. Însă chiar și aici fiecare trebuie să acționeze individual și diferit de ceilalți, pentru că oratori roboți (care au aceleași mișcări ,aceleași gesturi ș.a) sunt destul de mulți și sunt cam peste tot.

7. Valoarea Discursului – de ce să vorbim , de ce să apărem în fața unui public , dacă nu punem valoare în discursul nostru . Valoarea discursului , poate fi analizat și din alt punct de vedere: Un discurs bun ne poate da aripi în fața la ceilalți , un discurs mai puțin reușit poate să ne le taie.

8. Oratoria trebuie analizată ca un sistem , dacă discursul este o apariție periodică , oratoria este un sistem continu care are mai multe puncte distincte ( fiecare punct reprezintă un discurs sau o prezentare) și are mai multe componente (anume 4-5-6) ,iar ca fundament îi sunt cuvintele și ideile. Pentru un individ oratoria poate fi un avantaj sau un dezavantaj (dacă nu se prea descurcă la vorbitul în public) față de alte persoane , desigur vorbire în public nu adauga și nici nu elimină din alte calități sau realizari pe care le are cineva , oratoria – este o altă calitate .

 

vezi și : Ghidul unui ORATOR

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s