Discursul fulger

     Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică cauzat de o diferenţă de potenţial electrostatic , discursul fulger este un fenomen al oratoriei cauzat de factori externi. În viaţă vor fi deseori  situaţii cînd vom fi nevoiţi să facem o prezentare sau să avem un discurs … aflînd despre aceasta cu cîteva minute înainte , emoţii , stres … şi parcă încercăm să fim cît se poate de liberi , dar … cuvintele parcă ne sunt străine.

Totuşi există un mare plus şi anume : publicul ştie şi el că tu faci un discurs fulger , deşi posibil să avem în faţă un public bine pregătit  noi nu trebie să ne lăsăm emoţiilor … de ce? – simplu , în discursurile noastre vom prezenta informaţia cunoscută de noi , insă vom adăuga un alt tip de informaţie – informaţia de suprafaţă, simplă insă cu priză- implicare a publicului zimbete sau în dependenţă de caz vom provoca emoţia de care avem nevoie.

Rămîne totuşi o întrebare :  ce trebuie să vorbesc eu? – simplu , orişice , în dependenţă de subiect creezi anumite tangenţe apoi te joci cu publicului şi cum am zis cu emoţiile , deobicei în aceste cazuri chiar este bine să ne simţim ca într-un cerc de prieteni .. atrăgînd atenţia publicului , apoi … improvizarea – din nefericire fiecare din noi posedă această caracteristică în mod diferit , depinde desigur şi de imaginaţie şi de alţi factori , totuşi … practica şi munca depusă ne fac mai puternici şi mai buni. Încrederea în sine are şi ea un rol important , totuşi uneori neîncrederea ne face mai spectaculoşi şi mai buni… este nevoie de încredere la începutul discursului şi la sfîrşitul acestuia – pentru că în discursul fulger anume aceste momente sunt reţinute cel mai bine de public .

Motivaţia – ea este cea mai diferită, dar se rezuma în timpul discursului la ceea ca să cucereţti şi să uimeşti publicul , la urmă desigur că trebuie să mulţumeşti publicului. Este mult mai uşor atunci cînd publicul cunoaşte că tu vei avea anume acest tip de discurs … este mai greu atunci cînd publicul crede că eşti  pregătit, iar tu nu poţi să îl anunţi din diferite motive (eu personal aş propune ca în momentul în care nu sunteţi pregatiţi pentru discurs  …. şi nu aveţi încredere în forţele proprii – ar fi bine să anunţaţi publicul) – atunci utilizează datele de care eşti sigur iar partea cu întrebări ar fi bine să o anulezi , sau să rogi membrii publicului să îţi adreseze întrebări „după culise” … În rest demonstrează că eşti cel mai bun.

1.Începe cu încredere , finalizează cu încredere

2.Nu provoca publicul , dar menţinel în suspans

3.Ţinteşte bine (ca un fulger) dar nu utiliza informaţie complexă

4.Creează-ţi emoţii pentru tine ,  „le publici” mai tîrziu

 5. Nu fi actor – fii viu (se potriveşte pentru majoritatea tipurilor de discursuri, cel puţin eu mereu am iubit viaţa din discursuri)

ŞI … FII CEL MAI BUN!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s